Mgmdenia's Blog

Blog de Mercedes González Mas

Masterclass a l’institut de Física de Partícules. IFIC

El passat dimarts 7 de març del 2017, tres alumnes del IES Hstoriador Chabàs, Diana Martinez Minguet, Marina Banda Ibáñez i Nuria Pérez Server, acompanyades per la professora de Física i Química Mercedes Gonzàlez Mas, van assistir a una Masterclass sobre física de partícules organitzada per l’ IFIC-Institut de Física Corpuscular a Burjassot, València.
L’Institut de Física Corpuscular (IFIC) és un centre del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i de la Universitat de València, dedicat a la investigació en Física Nuclear, de Partícules, així com les seues aplicacions tant en Física Mèdica como en altres camps de la Ciència i la Tecnologia.
En aquesta activitat, la Masterclass en física de partículas ‘Hands on Particle Physics’, han participat un total de 80 alumnes de batxillerat dels instituts de secundaria de tota la comunitat valenciana, acompanyats per els seus professors. L’objectiu era introduir als estudiants i al professorat en la investigació que es realitza en el major accelerador de partícules del món, el LHC (Large Hadron Collider) del CERN, amb l’ajuda del personal de l’IFIC que participa diàriament en aquestos experiments.
Després de la benvinguda als participants procedents dels centres de batxillerat d’Alacant, València i Castelló, la sessió es va iniciar en la facultat de físiques amb una introducció a la física de partícules per part del personal de l’IFIC. Després els alumnes van realitzar un ex
ercici pràctic amb els ordinadors de la facultat. Aquest exercici consistia en demostrar que el protó, que és una de les partícules constituents del nucli de l’àtom, té una estructura interna i està format per quarks. Els alumnes van demostrar amb les observacions de les dades dels xocs de partícules arreplegades per el ATLAS (un dels detectors de partícules del CERN) que el protó està format per dos quarks “up” i 1 quark “down”. Dins de les dades de l’ATLAS els alumnes podien trobar possibles candidats a Bosson de Higgs, encara que la probabilitat era molt baixa. Aquesta última part va motivar als alumnes per analitzar el major nombre de xocs possibles fins trobar un possible candidat a Bossó de Higgs.
Per la vesprada i una vegada analitzades totes les dades vam poder comprovar que el protó realment està format per 3 quarks, i que dos d’ells són 2 “up” i 1 d’ells és “down”. Els resultats van ser satisfactoris. A més a través de videoconferència vam compartir els nostres resultats amb el CERN i els estudiants de de Mainz i Erlangen (Alemania), Génova (Italia) i Lund (Suecia). Una activitat molt motivadora i que ha ajudat als estudiants a entrar dins del món de la física de partícules.

Anuncios

12 marzo 2017 - Posted by | Activitats extraescolars, Uncategorized | ,

Aún no hay comentarios.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: