Mgmdenia's Blog

Blog de Mercedes González Mas

Marees

Les 2 terceres parts de la superfície de la Terra estan cobertes d’aigua. Les marees són el ascens i el descens periòdic de totes les aigües com a resultat de l’atracció de la Lluna i del Sol.

Newton es va adonar que la Lluna, i també el sol, exerceixen  una força d’atracció gravitatòria sobre el nostre planeta i aquesta força és la que determina quan el nivell del mar puja o baixa. Quan el nivell de l’aigua puja s’anomena plenamar o marea alta i quan baixa, baixamar o marea baixa.

En els mars tancats o xicotets com el Mediterrani, l’efecte de les marees té una variació de molt poca altura, uns pocs centímetres, pràcticament no es observable. Les marees són molt més altes en el Atlàntic, poden arribar a més de 10 metres de diferència entre plenamar i baixamar. Són fàcilment observables en les ries gallegues.

Observa com es formen en el vídeo següent

La Terra és un cos  extens i tots els seus punts no estan sotmesos al mateix valor de la força d’interacció gravitatòria. La explicació més senzilla és que l’aigua del costat més prop de la Lluna està sotmesa a una atracció gravitatòria major que la Terra sòlida, mentre que l’aigua més allunyada de la Lluna sent menor atracció que la Terra i també se separa. L’aigua eleva el seu nivell dels dos costats alineats amb la Lluna. Es pot parlar de marea i de antimarea.

En les zones de la Terra perpendiculars, es produeix el fenomen contrari, baixa el nivell del mar.

En la majoria de les costes del món es produeix al llarg del dia, dos marees altes i dos marees baixes, ja que se situen en la posició més pròxima i més allunyada de la Lluna dues vegades. Per això es diu que la marea canvia cada 6 hores.

El sol al igual que la Lluna crea també marees per efecte de l’atracció gravitatòria, però de menor intensitat. En la fase de lluna plena i nova, el sol i la Lluna estan aliniats i els seus efectes se sumen, el efecte de les marees és major son les marees vives. Les marees mortes es produeixen quan la Lluna està en quart creixent o minvant.

Anuncios

24 octubre 2010 - Posted by | ....BI-Gravitació, 2n Batxillerat-Física | , ,

2 comentarios »

  1. Hi ha tipus de marea de baixa mar? Es a dir, com a plena mar hi ha Marea normal, marea viva, i marea morta, a baixa mar hi ha algun tipus?

    Comentario por Claudia | 29 diciembre 2010

  2. Hi ha la plenamar quan la mar està alta i la baixamar quan aquesta baixa, són els dos extrems del nivell del mar. El que no hi ha és marea normal. (La marea normal podria ser el nivell mitjà entre la plenamar i la baixamar)
    Quan la marea és viva, la plenamar puja més i la baixamar baixa més. Al efecte gravitatori de la lluna es suma el del sol.

    Comentario por mgmdenia | 10 enero 2011


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: